Przeglądając wcześniejsze posty, znalazłam swoją obietnicę zeskanowania karty dań naszej rodziny. Niestety mój charakter pisma sprawia, iż mam ochotę wczołgać się pod łóżko ze wstydu. W dodatku liczne natchnione skreślenia i dopiski skutecznie utrudniają odczytanie czegokolwiek. Przyszła pora na cyfryzację. Dlatego zdecydowałam się po prostu przepisać wszystko, dodatkowo uzupełniając spis o śniadania, kolacje oraz jedzenie zabierane do pracy. Przy większości dań obiadowych zaznaczam z czym je podaję. To są zestawy, które zawsze się u nas sprawdzają. Wszyscy je lubią i nikt nie marudzi, że nie ma ochoty na to czy tamto. Nie zawsze jemy obiad i kolację (trudno to zrobić, gdy większość zainteresowanych nie wraca do domu przed 18.00). Zwykle II danie jest u nas kolacją, a takie typowe kolacje jadamy głównie w weekendy.
Planując posiłki (i zakupy) na dany tydzień, nie wertuję setek stron internetowych w poszukiwaniu natchnienia. Znajduję je w liście, którą tu prezentuję. To są potrawy, które rzeczywiście jadamy najczęściej. Po ostatnich badaniach okazało się, że starszy syn wyrósł z alergii pokarmowych, wiec wprowadziliśmy do jadłospisu dania, których wcześniej trzeba było unikać. Uczulenie na mleko krowie nadal jednak dotyczy połowy z nas, zatem nabiał pozostaje na cenzurowanym. Mleko krowie zastępuję głównie kozim, kokosowym, ryżowym lub migdałowym.
Spis, który tu podaję ma wprawdzie charakter całoroczny, ale wybieramy z niego te dania i dodatki, na które jest akurat sezon, co w praktyce oznacza np, że do polędwiczek wieprzowych zimą robię sałatkę z cykorii, a latem z sałaty zielonej. Leczo mam zamknięte w słoikach, więc będziemy się nim cieszyć dopóki wystarczy nam zapasów. Zimą i wiosną nie kupuję specjalnie cukinii na placki, tylko czekam z tym daniem do lata itd.
Są jeszcze oczywiście takie składniki, na które sezon trwa bardzo krótko, np szparagi. W maju jadamy je w różnych postaciach kilka razy w tygodniu. Jednak w innych miesiącach roku są w zasadzie nieosiągalne, dlatego uznałam, że mimo wszystko nie warto dodawać ich do tej listy.
Śniadania jemy różne w zależności od czasu jakim dysponujemy, więc tyko w weekendy możemy pozwolić sobie na więcej siekania, mieszania i czekania. W tygodniu jemy raczej to, co łatwiej jest przygotować, choć staram się żeby były to ciepłe posiłki. Oczywiście moje dzieci mogłyby jeść 5x płatki z mlekiem, ale to nie wchodzi w grę.
Są jeszcze oczywiście takie składniki, na które sezon trwa bardzo krótko, np szparagi. W maju jadamy je w różnych postaciach kilka razy w tygodniu. Jednak w innych miesiącach roku są w zasadzie nieosiągalne, dlatego uznałam, że mimo wszystko nie warto dodawać ich do tej listy.
Śniadania jemy różne w zależności od czasu jakim dysponujemy, więc tyko w weekendy możemy pozwolić sobie na więcej siekania, mieszania i czekania. W tygodniu jemy raczej to, co łatwiej jest przygotować, choć staram się żeby były to ciepłe posiłki. Oczywiście moje dzieci mogłyby jeść 5x płatki z mlekiem, ale to nie wchodzi w grę.
Spis został zaktualizowany 4 kwietnia 2014. Poszczególne dania są ułożone w kolejności alfabetycznej.
Śniadania:poniedziałek -piątek
Jajecznica na maśle
Kiełbaski na ciepło
Owsianka
Owsiankowe placuszki
Parówki
Płatki z mlekiem lub jogurtem
Tosty z masłem orzechowym lub dżemem
Do picia: sok/herbata/kakao/kawa zbożowa/kawa zwykła dla dorosłych
sobota - niedziela
Jajecznica z resztkami warzyw/pieczarkami i/lub boczkiem
Jajka sadzone
Koktajl owocowy
Omlety
Pasta z awokado i jajek
Pasta z makreli wędzonej
Pankejki z syropem klonowym i bekonem
Roladki cynamonowe
Zapiekanka jajeczna
II dania:
Bigos z ziemniakami
Bitki wołowe z kluskami śląskimi lub kaszą + surówka
Chili con carne
Curry kokosowe z warzyw, ryby lub kurczaka z ryżem
Dewolaje z sałatą zieloną i/lub sałatką z ogórków
Gołąbki
Gulasz wołowy z ziemniakami lub kaszą + surówka
Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi lub kaszą +surówka
Gulasz z żołądków drobiowych z ziemniakami lub kaszą +surówka
Indyk duszony z ryżem lub kaszą + surówka
Kaczka pieczona z ziemniakami i kapustą czerwoną lub cykorią z pomarańczami
Karkówka pieczona z kluskami śląskimi lub kaszą
Klops z sosem pomidorowym, ziemniakami lub kasza jęczmienną i sałatą
Kotlety mielone wołowo-indycze z ziemniakami i surówką
Kotlety mięsno-fasolowe z ziemniakami i surówką
Kotlety rybne z ziemniakami + surówką
Kotlety z indyka z ziemniakami lub ryżem + surówką
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym i 2 surówkami
Krokiety ze szpinakiem
Kurczak caciattore z kuskusem lub ryżem
Kotlety rybne z ziemniakami lub frytkami i surówką
Leczo z bagietką lub grzankami z czosnkiem
Łazanki z makaronem pszennym lub ryżowym i indykiem
Łopatka duszona z ziemniakami i surówką
Makaron z sosem: bolońskim
Makaron pomidorowym z czosnkiem i chili,
Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem
Papryka faszerowana
Placek pasterski + sałata z winegretem
Placek po węgiersku (z resztkami wzmocnionego papryką gulaszu wołowego lub wieprzowego)
Pacek z kurczakiem+ sałata z winegretem
Placek z wołowiną + sałata z winegretem
Placki ziemniaczane
Polędwiczki wieprzowe z miodem i musztardą + pieczone ziemniaki i/lub sałata z winegretem/cykoria z pomarańczami
Pręga wołowa duszona + puree ziemniaczane + brokuły, buraki itp.
Pulpety w sosie pomidorowym/koperkowym z ziemniakami lub ryżem surówką
Ryba smażona z ziemniakami lub ryżem + surówka
Ryba pieczona z czerwonym pesto
Ryba zapiekana w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką
Ryba zapiekana z ziemniakami i brokułami
Ryż smażony po azjatycku z warzywami/jajkiem/ mięsem
Schabowe z ziemniakami/puree z kalafiora/ryżem + surówka
Skrzydła indycze pieczone z warzywami
Stek wołowy z sałatą z winegretem lub szparagami
Udka kurczaka pieczone z frytkami/ryżem i surówką
Wątróbka drobiowa z jabłkami +ziemniaki
Wieprzowina w sosie karmelowym po azjatycku z ryżem
Sałatki i surówki obiadowe:
Bób
Brokuł
Brukselka karmelizowana z octem balsamicznym
Buraczki z cebulą i cytryną
Cykoria z pomarańczami
Fasolka szparagowa
Kalafior
Kapusta czerwona
Kapusta kiszona
Kapusta biała z marchewką i cebulą
Pomidory z cebulą
Porowo-marchewkowa
Sałata zielona z winegretem
Sałatka z ogórków zielonych z koperkiem
Selerowa
Szpinak
Z kiszonych ogórków
Z pomidorów i papryki
Z zielonych ogórków
Warzywa z patelni
Dodatki:
Kalafiorowe puree
Kasza gryczana
Kasza gryczana z pieczarkami
Kasza jęczmienna
Kluski śląskie
Kuskus
Ryż
Ryż z soczewicą
Ziemniaki pieczone z czosnkiem
Ziemniaki puree
Ziemniaki z pesto
Zupy:
Barszcz ukraiński
Brokułowa
Cebulowa
Fasolowa
Fasolowa z makaronem
Flaki
Grochówka
Jarzynowa
Kalafiorowa z cukinią
Krupnik
Meksykańska
Minestrone
Ogórkowa
Pieczarkowa
Pomidorowa
Rosół
Rosół azjatycki
Soczewicowa
Kolacje/lunche:
Kanapki
Kiełbaski z soczewicą zieloną
Kotleciki z siekanego indyka z sałatą z winegretem
Kotleciki z resztek ziemniaków
Lazania
Naleśniki z dżemem/jabłkami i cynamonem/nutellą
Naleśniki z mięsem
Placuszki z cukinii
Pizza domowa
Racuchy z jabłkami
Sałata zielona z kurczakiem curry
Sałatka z komosy ryżowej z kalafiorem i grzybami
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana ze śledziami
Surowe warzywa z hummusem
Surowe warzywa z pastą z czerwonej soczewicy
Tortille z resztkami mięsa i warzyw
Do szkoły/pracy:
Kanapka z: masłem orzechowym, kozim serem i/lub wędliną, pasztetem, pasztetem soczewicowym
Sałatka z kurczaka w sosie z awokado
Tortilla z sałatą i resztkami
+
Owoce: banany, winogrona bez pestek, jabłka, maliny, truskawki, borówki
Warzywa pokrojone: marchewka, rzodkiew biała, ogórek zielony, papryka, pomidorki koktajlowe
Kiedy ma się pod ręką taki spis możliwych i akceptowanych przez wszystkich posiłków, ułożenie jadłospisu na cały tydzień to już pestka. Może zdecydujecie się na stworzenia własnej? Podzielcie się swoimi żelaznymi zestawami, takimi, które zawsze się sprawdzają. Ciągle szukam nowych, lepszych pomysłów.
Jezusie, wprowadzam się do Was :)
OdpowiedzUsuńRany, jak ja bym chciała, żeby moje dzieci jadły choć 1/10 z tego.... RYBY? FLAKI? FASOLA??? Jak ty ich do tego przekonałaś???
OdpowiedzUsuńPS. ale parówki wyślij w kosmos...
Agnes
U nas w domu często gości zupa jarzynowa, rosół, pomidorowa, brokułowa, marchewkowa.
OdpowiedzUsuńNa śniadanie najczęściej jajecznica, kanapki, parówki, frittata, owsianka i tosty.
Kurczak pieczony z owocami suszonymi i olejem po suszonych pomidorach (pyszne połączenie),kurczak na suchej patelni, bigos, gulasz, bitki, pierogi ruskie i z mięsem, wątróbka, golonka, smażone ryby.
Jako dodatki pieczone ziemniaki, różne rodzaje kaszy, warzywa na patelnię lub gotowane.
Owoce i warzywa sezonowe. Od czasu do czasu domowa pizza, lasagne ze szpinakiem, deser jogurtowo-malinowy i sernik. :)
U nas taki spis składa się z 2 pozycji: zupa pieczarkowa i smażona ryba >.<
OdpowiedzUsuńPrzydałaby się taka zorganizowana książka z listą dań i przepisami :-D od razu bym ją kupiła
OdpowiedzUsuń